Guernica

Guernica

16 Ekim 2012 Salı

Karikatür Çiziyorum

     Bu çalışmamızda karikatür yapacağız. Karikatürde herhangi bir konu sınırlaması yoktur. İstediğiniz konuda karikatür yapabilirsiniz. Yine karikatürde istediğiniz canlıyı yada nesneyi kullanabilirsiniz ve konuşturabilirsiniz. Karakterleri konuştururken baloncukları kullanacağız. Karikatür yapmaya ilkönce konu belirleyerek başlamak işimizi kolaylaştıracaktır. Daha sonra nasıl bir karakter tasarlıcaz ona karar vermeliyiz. Bütün bunlar bittikten sonra geriye sadece espiri unsuru kalıyor. Burada da kıvrak zekanız devreye giriyor. Kolay gelsin.

      Malzemeler: Karikatür hakkında araştırma, Resim defteri, Kalem, Silgi, Pastel boya
      Uyarılar:  
1- Karikatür yaparken karakterler ön planda tutulmalıdır. Arkada birkaç çizgi ile mekan belirlenmelidir. Kalabalık mekanlar hariç.
2- Karikatür sözsüz de olabilir. Sadece çizim ile de komik unsur vurgulanabilir.

Karikatür: Ele aldığı konuları komik veya iğneleyici olması için abartan ve çarpıtan resim türüdür. Fransızca (caricature) kökenli bir kelimedir. Yüklemek, sorumlu tutmak anlamındadır. Bu resimleri çizenlere karikatürcü veya karikatürist denir.

Örnek Çalışmalar: 

Büşra KARAVELİ

Gamze KÖKSAL

Sümeyye TURHAN
 

Deyimler Resim Oldu

       Çalışmamız isminden de anlaşıldığı gibi deyimlerin resme dönüştürülmesinden ibarettir. Önce bir deyim buluyoruz. Bulduğumuz deyimlerin anlamlarını da okuyoruz ki çalışmayı iyice özümseyelim. Daha sonra seçtiğimiz deyimi resim defterine resmetmeye başlıyoruz. Çizim işleri bittikten sonra Pastel boya ile boyamaya geçiyoruz. Kolay gelsin.
     Malzemeler: Deyim, Kurşun Kalem, Silgi, Pastel Boya
     Uyarılar: 
1- Çizimlerimizi defterimizde boş yer kalmayacak şekilde tasarlıyoruz.
2- Yapılan çalışmaları kontrol ederek deyim ile bütünlük içerisinde olmasına dikkat ediyoruz.
3- Seçilen deyimlerin resme dönüştürülmesi kolay bir deyim olmasına dikkat etmeliyiz.
4- Boyama yaparken nesneleri sadece tek yönde boyamamız gerektiğini unutmamalıyız. (Evin yüzeyini yatay ise yatay, dikey ise dikey, çapraz ise çapraz boyamalıyız. Karma bir boyama yöntemi resmimizi bozabilir.)

Deyim: Birden fazla sözcükten oluşmuş, bir kavramı karşılamak amacıyla kulllanılan ve bir durumu en kısa yoldan anlatıp, cümleye çekici anlatım özelliği katan, çoğu mecaz anlamlı kalıplaşmış söz öbeklerine denir.
  • Ağzı açık kalmak
  • Tepesi atmak
  • Dilinde tüy bitmek
  • Ateş püskürmek
  • Deveye hendek atlatmak

Örnek Çalışmalar:

Dilan Gökçen KALAY (Gemi yürütmek)

Gülçin ÇETİNER (Eşekten düşmüş karpuza dönmek)

Samet ATASOY (Eşeği sağlam kazığa bağlamak)

Ali BAŞÇI (Susuzluktan ölmek)

Livanur ÇETİNER (Güneşi görmek)

Merve BAY (Yolları ayırmak)

Büşra YILDIZ (Dünyayı toz pembe görmek)

Kürşat TERZİ (Ateş püskürmek)
Mert Can TAMKOÇ (Baltayı taşa vurmak)

Semanur ŞAHİN (Kafası kazan gibi olmak)

İrem ÜNVER (Küplere binmek)

Abdullah CİHAN (Karnı zil çalmak)

Suna BİLDİK (Dereyi görmeden paçaları sıvamak)

Yılmaz DALKILIÇ (Kurşuna dizmek)


Parmak Boya Canlıları

    Parmaklar Canladı çalışmamızda boyama işini parmaklarımızla yapacağız. O yüzden her öğrencinin yanında yeterli miktarda mendil ve ıslak mendil bulunmalıdır. İlkönce parmağımızı suluboyaya batırıyoruz. Daha sonra boya olmuş parmağımızı defterimizin sol üst köşesine kenarlarda boşluk kalacak şekilde basıyoruz. Sonra parmak izimizi hangi hayvana yada insan formuna benzettiysek keçeli kalem ile geri kalan kısmını tamamlıyoruz. Böylece minik hayvan ve insanlar elde edeceğiz.
    Malzemeler: Resim Defteri, Suluboya, Su kabı, Keçeli Siyah Kalem, Peçete, Islak Mendil, Gazete
(Sıranın üstünü örtmek için)    
    Uyarılar:
1- Parmağımızın iç kısmı deftere bakacak şekilde olmalı ve o şekilde boyama yapılmalıdır. Böylece daha büyük noktalar elde edebiliriz.
2- Her renk değiştirdiğimizde ıslak mendille parmağımızda ki boyayı temizlememiz gerekir. Renklerin karışmaması için.
3- Boyama yaparken kesinlikle belli bir düzen halinde boyamalıyız. Sayfanın en yukarısından başlayıp aynı yazı yazar gibi soldan sağa doğru ilk sırayı bitirdikten sonra ikinci sıra, üçüncü sıra ve böylece defterin en alt noktasına kadar insan ve hayvan formları oluşturacağız. Böylece defterimizde boş yer kalmayacak.
4- İnsan veya Hayvan formu yaratırken kesinlikle çok fazla parmak izi kullanılmayacak. 
5- Büyük parmak izi için baş parmağımızı, küçük formlar için diğer parmaklarımızı kullanıyoruz.
6- Boyayı fazla sulandırmamalıyız.
7- Keçeli kalem ile her hangi bir karalama işi yapmıyoruz. 

Örnek Çalışmalar:
Emrah ŞİRİN

Eren KESKİN

Esengül YILDIZ

Ezgi AKDOĞAN

Gizem ŞİMŞEK

Kübra ÖZTÜRK

Tuğçe KOŞAN

Zehra AMBARKAYA

İremnur ÖZTÜRK
Süleyman YILDIRIM
Ali KAPLAN
Burak CİHAN
Evrim YILDIZ
Mustafa Emin İŞLER
Zülbiye TAMKOÇ
Ömer Dursun ÖZTÜRK
Şükret Şuara ERDEM

Şenay YILDIRIM

14 Ekim 2012 Pazar

Tek Renk Çalışması

  Çalışmamızda; öğrencilere renklerin tonlarının olduğunu farkettirmek ve bu renk tonlarını kullanabilmesi amaçlanmaktadır. Öğrencilerle önce renklerin anlamları üzerine küçük bir sohbet yapıyoruz. Renklerin anlamlarını paylaştıktan sonra her öğrenci bir anısını ( mutlu, hüzünlü, depresif, yaşam dolu, ağlamaklı, kendini çok iyi hissettiği vb. ) resim defterine çiziyor. Çizdikten sonra anısına uygun rengi seçerek ve bu rengin tonlarını kullanarak resmini tamamlıyor.
     Malzemeler: Renklerin anlamını içeren  bir çalışma kağıdı, Resim Defteri, Kalem, Silgi, Kalem Açacak, Suluboya(Su kabı, peçete, fırça, gazete) veya Pastel Boya
     Uyarılar:
1- Öğrencilerin yaptığı resim için seçtiği rengi kontrol edin.
2- Sadece bir renk kullanacaklarını hatırlatın.
3- Rengin tonlarını oluşturmak için siyah ve beyaz renklerin kullanıması gerektiği hatırlatılır. (Rengi açmak için beyaz koyu yapmak için siyah)
  Renk: Işığın değişik dalgaboylarının gözün retina tabakasına ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır. Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen emilip  kısmen de yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar farklı renkler ve farklı tonlar olarak algılanır.
     Renklerin anlamları:
Beyaz: 
Işığı yansıtır; bu nedenle de kullanıldığı ortamlarda ya da yazlık kıyafetlerde serinlik ve canlılık hissettirir. Beyaz, saflığı ve masumiyeti simgeler;  birçok kültürde gelinlerin beyaz giymesi bundandır. Ayrıca temizliği ve hijyeni  simgeler. Doktorlar ve hemşirelerin, hastaneler ve laboratuvarların beyazı tercih etmesi sterillik özelliğini çağrıştırır... 
Siyah: 
Işığı ve tüm renkleri emen bir renktir. Gücü, tutkuyu, asaleti, yanlızlığı, gizemi, ağırbaşlılığı ve dengeyi simgeler. Makam araçlarınının, otorite ve protokolün rengidir. Çoğu kültürde siyah, tarih boyunca ölümün, yasın ve matemin rengi olmuştur. Siyah bazen de kaçışın, kaybolmuşluğun ya da isyanın rengi olarak karşımıza çıkar...
Mavi:
Dinlendirir, huzurlu hissettirir. Kan akışını yavaşlatır, kan basıncını düşürür, sakinleştirir. Sonsuzluğu ve özgürlüğü ifade eder.
Yeşil:
Doğanın, doğallığın, sağlığın ve dengenin sembolüdür. Sakinleştirir, güven verir... Bu nedenle, çocuk odaları, hastaneler, yatak odaları, oturma odaları için uygundur. Banka logoları için de sıkça kullanılır. Yaratıcı düşünmeyi kolaylaştırdığı ve hızlandırdığı araştırmalarca desteklenmiştir.
Kırmızı:
Canlılık ve dinamizmin rengidir. Uyarıcı bir renktir, dikkat çeker, iştah açıcıdır, tansiyonu yükseltir, heyecanlandırır, metabolizmayı hızlandırır; satış rengi olarak da bilinir. Bu nedenle de cafelerde, restoranlarda ve özellikle de gıda ambalajlarında sıkça kullanılır. Yatak odası için uygun bir renk değildir, uyarıcı özelliği nedeniyle uykuya geçmeyi ve uykunun derinleşmesini zorlaştırabilir... Giyimde tercih edilen kırmızı, atletik, güçlü, tutkulu, heyecanlı, sıcak, şehvetli, hareketli ve dışadönük bir  yapıyı temsil eder genellikle...
Sarı:
Sarı, güneşin ve sıcaklığın olduğu kadar altının, zenginliğin ve lüksün de sembolüdür. Dikkat ve uyarının rengidir; örneğin, trafik ışıklarındaki sarı, dikkatli ol ve hazırlan demektir, futbolda sarı kart, ikazdır... Sarı aynı zamanda geçicilik ifade eder, bu nedenle de birçok ülkede taksilerin rengi sarıdır, ancak aynı nedenle bankalar tarafından asla tercih edilmeyen bir renktir.
Mor:
Renk olarak mor seçimi, zeka, bilinç ve içgörü düzeyi ile paralellik taşır. Asalet, güç ve imparatorluk kavramlarını çağrıştırır. Mistik bir yücelik ve metafizik gücü simgeler. Konsantrasyonu arttırır, meditatif bir etkisi vardır; konuşma, açılma isteği ve rahatlama yaratır...
Pembe:
Kırmızı gibi canlılık verir ama daha yumuşaktır. Mavi renk erkeklerin, pembe ise bayanların rengi olarak bilinir. Neşe ve mutluluk veren bir renk olan Pembe aynı zamanda hayallerin ve aşkın rengidir.
Turuncu:
Dışa dönük olmayı ve güveni temsil eder. Güneşi çağrıştırır. Enerji, canlılık, sağlık ve memnuniyet hissettirir. Sıcak, doğal, samimi, neşeli yapılar turuncuyu tercih eder. Aynı zamanda, iştah açıcı bir renktir, mutfaklar ve yemek odaları için uygun renklerdendir.
Lacivert:
Sezgileri güçlendirir ve karar vermeyi kolaylaştırır. Sonsuzluğu, otoriteyi ve verimliliği simgeler. İnsanların üzerinde başarılı ve güçlü imajı bırakır. Bundan dolayı, dünyadaki şirketlerin yarısından fazlası logolarında mavi-lacivert renk kullanmaktadır. Lacivert giyen kişiler de kendilerini daha inandırıcı ve karizmatik hissederler. İnandırıcı ve karizmatik görünmek isteyen iş ve siyaset dünyasındakiler için vazgeçilmez bir renktir
Kahverengi:
Toprağın rengidir. Dikkat çekmez, doğa ile çevre ile bütünleşmeyi, ama bir o kadar da silikliği, kaybolmuşluğu, kendine güvensizliği, içedönüklüğü temsil eder. Finans ve borsa sektörlerinde çalışanların kahverengi giymemesi bir gelenektir. Mekanlarda kullanıldığı zaman, hareketleri hızlandırır. Fast food mekanları kahverengiyi sıkça kullanır. Kansas Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından yapılan bir deneyde, bir sergi salonunun duvarları beyaz yapıldığında ziyaretçilerin yavaş dolaştığı; kahverengi yapıldığında ise hızlı hareketler ve seri adımlarla sergiyi dolaştığı gözlemlenmiştir.
Gri:
Alçak gönüllülüğü ifade eden, uzlaştırıcı ve denge unsuru olan bir renktir. Ciddiyet ve hareketsizliği çağrıştırır. Çoğu devlet kurumunda ağır basan renktir. Gri rengi seven insanlar genellikle olaylardan uzak durmayı tercih ederler. Kuralcı, tutucu ve hareketsiz yanları ağır basabilir. Karamsarlık ve içe kapanıklığa da neden olabilir. Aktif ve dışa açık insanlar griyi bunaltıcı bulurlar.

Örnek Çalışmalar:

Anıl Hakan YILDIRIM
Özlem BİLDİK
Şule KESKİN
Özge UYSAL
Yağmur KAPLAN

Mani ve Tekerlemelerle Resim


     Çalışmamız, manileri ve tekerlemeleri resme dönüştürmekten ibaretttir. Öğrenciler getirdikleri mani ve tekerlemeleri sınıfta arkadaşlarıyla okuyarak paylaşırlar. Daha sonra mani ve tekerlememizin tamamını veya bir kısmını anlatan bir resim çizmelerini isteriz. Defterimizin sol tarafında 3 cm'lik bir boşluk bıraktırıyoruz ve buraya mani veya tekerlememizi yazdırıyoruz. Çizim bittikten sonra Pastel veya Kuru Boya ile resimlerini boyayabilirler.
     Malzemeler: Mani veya Tekerleme, Resim Defteri, Kalem, Silgi, Kalem Açacak, Kuru veya Pastel Boya
     Uyarılar:
1- Aynı anda birçok öğrencinin aynı mani veya tekerlemeyi yapmasını engellemelisiniz.
2- Boyama sırasında öğrencilere boyama işleminin sadece tek yönlü yapılacağını ve sadece gerektiği yerlerde dairesel boyama yapılacağını belirtmekte fayda var.

Mani: Başta aşk olmak üzere hemen her konuda yazılabilen bir halk edebiyatı nazım türüdür. 
  
           Armudu taşlayalım
           Sormaya başlayalım
           Kağıt-kalem al yarim
           Yazmaya başlayalım

Deyim: Sözlüklerde "ağızda yuvarlanan söz, saçma sapan söz, eşsesli kelimelerle kurulu konuşma" anlamlarına gelen tekerleme masal, hikaye, bilmece, halk tiyatrosu gibi bazı edebi türler içinde veya bağımsız olarak söylenen ölçülü ve kafiyeli sözlerdir.
   Çokluk çocuk folklorunda hoşça vakit geçirmek, konuşma kabiliyeti kazanmak, oyunlarda eş ve ebe seçmek için bu yola başvurulur. Masal tekerlemesi, oyun tekerlemesi gibi adlar alırlar. En çok çocuk oyunlarında, masalların baş, orta ve sonunda söylenirler. Yöreye göre değişik isimle de söylenirler. Doğu Anadolu’da döşeme, Güney Anadolu’da sayışma denir. Karagöz ve ortaoyununda muhavere, çocuk oyununda ebe, çıkarmada ise sayışma diyebiliriz.
           
             Kızın adı Hediye
             Ekmek vermez kediye
             Kedi gider Kadıya
             Kadının kapısı kitli
             Hediyenin başı bitli 

Örnek Çalışmalar:


Nagihan YURDASAHİP
Zehra ANBARKAYA
Semiha YÜKSEL
Ezgi AKDOĞAN
Evrim YILDIZ
Ömer Dursun ÖZTÜRK
Şükret Şuara ERDEM
Esengül YILDIZ


Parmak Boya ve Resim

     Renkli Benekler Oyun çalışmamızda boyama işini parmaklarımızla yapacağız. O yüzden her öğrencinin yanında yeterli miktarda mendil ve ıslak mendil bulunmalıdır. Öğrencilerimizden Resim Defterlerine önce istedikleri bir resmi çizmelerini istiyoruz. Fakat objeleri küçük çizmemeleri lazım ki içlerini parmakları ile boyayabilsinler. Çizim bittikten sonra boyama işlemine geçebiliriz.
    Malzemeler: Resim Defteri, Suluboya, Su kabı, Kurşun Kalem, Silgi, Kalem Açacak, Peçete, Islak Mendil, Gazete( Sıranın üstünü örtmek için )    
     Uyarılar:
1- Parmaklar deftere dik açı olacak şekilde olmalı ve o şekilde boyama yapılmalıdır. Böylece daha küçük noktalar elde edebilirler.
2- Her renk değiştirdiklerinde ıslak mendille parmaklarında ki boyayı temizlemeleri gerekir. Renklerin karışması hoş olmazdı.
3- Boyama yaparken kesinlikle belli bir düzen halinde boyamalılar. Sayfanın en yukarısından başlayıp aynı yazı yazar gibi soldan sağa doğru ilk sırayı bitirdikten sonra ikinci sıra, üçüncü sıra ve böylece defterin en alt noktasına kadar boyayacağız. Resim tamamlandığında kaos değil düzen hakim olacak.
4- Son bir nokta: bulutları siz farketmeden boyamaya başlayabilirler. Bu yüzden önceden öğrencilerin bulutları maviye boyamamaları gerektiği konusunda uyarılması gerekir.
5- Boyayı fazla sulandırmamalıyız.

Örnek Çalışmalar:

Emin Faruk KUTLU
Mustafa Emin İşler
Semiha YÜKSEL
Süleyman YILDIRIM
Zülbiye TAMKOÇ
Ömer Dursun ÖZTÜRK
Şükret Şuara ERDEM
Eren KESKİN
Ezgi AKDOĞAN
Haydar ÇAĞLAR
Tuğçe KAÇAR
Zehra ANBARKAYA
Esengül YILDIZ