Guernica

Guernica

14 Ekim 2012 Pazar

Mani ve Tekerlemelerle Resim


     Çalışmamız, manileri ve tekerlemeleri resme dönüştürmekten ibaretttir. Öğrenciler getirdikleri mani ve tekerlemeleri sınıfta arkadaşlarıyla okuyarak paylaşırlar. Daha sonra mani ve tekerlememizin tamamını veya bir kısmını anlatan bir resim çizmelerini isteriz. Defterimizin sol tarafında 3 cm'lik bir boşluk bıraktırıyoruz ve buraya mani veya tekerlememizi yazdırıyoruz. Çizim bittikten sonra Pastel veya Kuru Boya ile resimlerini boyayabilirler.
     Malzemeler: Mani veya Tekerleme, Resim Defteri, Kalem, Silgi, Kalem Açacak, Kuru veya Pastel Boya
     Uyarılar:
1- Aynı anda birçok öğrencinin aynı mani veya tekerlemeyi yapmasını engellemelisiniz.
2- Boyama sırasında öğrencilere boyama işleminin sadece tek yönlü yapılacağını ve sadece gerektiği yerlerde dairesel boyama yapılacağını belirtmekte fayda var.

Mani: Başta aşk olmak üzere hemen her konuda yazılabilen bir halk edebiyatı nazım türüdür. 
  
           Armudu taşlayalım
           Sormaya başlayalım
           Kağıt-kalem al yarim
           Yazmaya başlayalım

Deyim: Sözlüklerde "ağızda yuvarlanan söz, saçma sapan söz, eşsesli kelimelerle kurulu konuşma" anlamlarına gelen tekerleme masal, hikaye, bilmece, halk tiyatrosu gibi bazı edebi türler içinde veya bağımsız olarak söylenen ölçülü ve kafiyeli sözlerdir.
   Çokluk çocuk folklorunda hoşça vakit geçirmek, konuşma kabiliyeti kazanmak, oyunlarda eş ve ebe seçmek için bu yola başvurulur. Masal tekerlemesi, oyun tekerlemesi gibi adlar alırlar. En çok çocuk oyunlarında, masalların baş, orta ve sonunda söylenirler. Yöreye göre değişik isimle de söylenirler. Doğu Anadolu’da döşeme, Güney Anadolu’da sayışma denir. Karagöz ve ortaoyununda muhavere, çocuk oyununda ebe, çıkarmada ise sayışma diyebiliriz.
           
             Kızın adı Hediye
             Ekmek vermez kediye
             Kedi gider Kadıya
             Kadının kapısı kitli
             Hediyenin başı bitli 

Örnek Çalışmalar:


Nagihan YURDASAHİP
Zehra ANBARKAYA
Semiha YÜKSEL
Ezgi AKDOĞAN
Evrim YILDIZ
Ömer Dursun ÖZTÜRK
Şükret Şuara ERDEM
Esengül YILDIZ


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder